Mannen siktade och sköt på barnen från sin stuga på flyktingförläggningen på Lundgårds camping. Men fängelsestraffet har aldrig kunnat verkställas då han hållit sig undan. (personerna på bilden har inget med händelsen att göra) Foto: SVT/Arkivbild

Sköt på barn med soft airgun – slipper undan utdömt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I december 2013 anmälde personal från Migrationsverket att flera barn blivit beskjutna med soft airgun på flyktingförläggningen på Lundegårds camping utanför Borgholm. En då 20-årig man greps och dömdes – två år senare – till fängelsestraff. Men då hade han hunnit försvinna från myndigheternas radar.

Mannen, som själv bodde på flyktingförläggningen, sköt enligt domen på ett flertal barn som bodde där. Minst tre barn träffades och fick blåmärken och blodvite i bland annat ansiktet och på benen.

I början av 2016, alltså drygt två år efter händelsen, dömdes mannen till en månads fängelse för misshandel i tre fall.

Borgholm

Hade just släppts från fängelset

Mannen hade även efter skotten på flyktingförläggningen fortsatt att begå brott, enligt domen i Kalmar tingsrätt. Bland annat dömdes han 2015 för grov stöld i Stockholm till fängelse och skulle just friges villkorligt, i maj 2016. Men när han skulle inhämtas för att avtjäna det nya straffet var han försvunnen och gick inte att hitta på den angivna boendeadressen i Stockholm.

Han är sedan dess efterlyst, men har inte kunnat återfinnas. I mars 2021 preskriberades brottet på flyktingförläggningen, och eftersom man inte lyckats verkställa straffet på fem år skrivs det av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet