Eva Folkesdotter-Paradis (M) sitter i kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun.

”Katastrof att de inte lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Gripen Gas får rätt av Förvaltningsrätten att leta efter gas på Öland. Undersökningstillståndet som ska leda till provborrning beviljas därmed.

Det är Ölandsbladet som skriver att Förvaltningsrätten avvisat eller avslagit de överklaganden som kommit från Borgholms kommun, Naturskyddsföreningen i Kalmar län, Ölands vattenråd och privatpersonen Nina Åkesson Nylander.

Alla hade de överklagat att Gripen gas skulle få undersökningstillstånd.

Även Mörbylånga kommun har överklagat att Gripen Gas fått undersökningstillstånd inom kommunen. Den överklagan har Förvaltningsrätten inte behandlat ännu.

Arbetsplan före provborrning

– Det är katastrof att Förvaltningsrätten inte lyssnar på alla protester härifrån Öland, säger Eva Folkesdotter-Paradis (M) som sitter i kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun.

Innan Gripen gas kan börja provborra måste de presentera en arbetsplan för detta. Även den kan eventuella markägare överklaga.

Oro för grundvattnet

Protesterna och överklaganderna från de berörda kommunerna och organisationerna handlar mycket om att provborrning kan skada grundvattnet och försvåra målet att minska användning av fossila bränslen.

– Varför lyssnar inte Förvaltningsrätten och Bergsstaten på vad vi säger. Det är kommunerna här på Öland som känner till marken och kan förhållanderna. De har bett om våra åsikter men bryr sig i nästa steg inte om vad vi säger, säger Eva Folkesdotter-Paradis (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.