Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Simonssons dricksvatten innehåller så höga mängder bakterier att det är odrickbart. – Det är inte klokt att vi har det på det sättet, säger hon. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Hon cyklar närmare två mil för att hämta rent dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar inte bara om att vattentillgången på sydöstra Öland är dålig. För många handlar det om att vattnet som finns tillgängligt inte är tjänligt. Utan snarare odrickbart.

– När jag lät testa mitt vatten fick jag beskedet att det innehöll kolibakterier och blev varnad att inte dricka det, säger Margareta Simonsson i Norra Kvinneby på sydöstra Öland. 

Hon är en av många som flera gånger varje vecka tar sig till vattenpumpen med rent vatten som ligger en knapp mil bort, enkel resa. Margareta berättar att det stundtals är kö vid vattenpumpen. I synnerhet sommartid när det är varmt och många sommarboende på plats.

– Det är ju inte klokt att det ska vara så här i Sverige år 2022, att man ska behöva hämta sitt dricksvatten i dunkar, säger hon.

Långa avstånd

Anni Olsson är permanentboende en bit från Margareta. Hon berättar att sju kilometer norr om byn finns det kommunalt vatten, likaså sju kilometer söder om byn.

– Det känns som om vi är helt bortglömda här, det är märkligt att det kan få vara så här i Sverige, som ändå är ett rikt land, säger Anni.

Uttorkad gräsmatta

Jonny Carlsson kannvattnar sitt grönsaksland. Hans gräsmatta har torkat bort helt och hållet. Jorden yr kring fötterna när man går där. Han äger två fastigheter i byn. 

Jonny Carlsson får kannvattna sitt grönsaksland, gräsmattan är uttorkad sedan länge. Foto: Karin Ahlgren/SVT

– I den här brunnen finns det nitrit och nitrat, den andra brunnen är i princip tom.

Jonny har väntat på besked i flera år om när byn ska få tillgång till kommunalt vatten. 

– Det är skandal att det kan vara på det här sättet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.