På bilden till vänster ses tjurarna ligga i högar av gödsel. Till höger en närbild på en av tjurarnas två ben. Foto: Polisens förundersökning

Tjurar låg i gödsel och fick brännskador på benen – man åtalas

Uppdaterad
Publicerad
I ett utrymme med 25 tjurar bestod bädden i stort sett enbart av högar med gödsel. Samme djurhållare skickade dessutom 20 avmagrade får till slakt. 13 av dem var nära att dö av svält.

Mannen som är i 55-årsåldern och bor på en gård i Västerviks kommun åtalas nu för djurplågeri.

Vanvården upptäcktes då en veterinär på ett slakteri slog larm till Länsstyrelsen i maj förra året. Mannen hade då skickat flera får till slakt. Men vid slakteriet konstaterades det att fåren var magra och i dålig hälsa.

13 av de slaktade fåren var så höggradigt avmagrade att köttet inte var tjänligt nog för livsmedel. Enligt åtalet ska fåren befunnit sig nära svältdöden.

Enligt åtalet har mannen utsatt flera djur för vanvård och lidande. Vid Länsstyrelsen kontroll på platsen fann man 25 tjurar i en avdelning som i stort sett enbart bestod av högar med gödsel. Något som resulterat i att minst fem tjurar bar spår av så kallad gödselbränna.

Mannen säger att han var medveten om att tjurarna var smutsiga och hudbrännorna smärtsamma men att det var därför han skickat de som han ansåg som värst utsatta till slakt.

Länsstyrelsen anser att djurägaren brustit grovt i sitt ansvar som djurhållare och att det inte kan ha undgått honom att djuren for illa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet