Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Olsson har 45 tackor på sin gård utanför Kalmar. Några av dem har han matat med flaska när de var lamm. Hör honom berätta mer om fåren, och oron för en vargattack, i klippet ovan. Foto: Amanda Svensson/SVT

Fårbonden om vargattackerna i Kalmar län: ”Jag skulle hämta min bössa”

Uppdaterad
Publicerad

Strax söder om Kalmar bor fårbonden Gunnar Olsson med sina 45 tackor. Hittills har han inte fått något besök av vargen – men dyker den upp skulle han försvara sina djur.

Under tisdagen höll Centerpartiet i Kalmar län en pressträff angående den senaste tidens vargattacker i länet. Där deltog bland andra fullmäktigeledamoten och fårbonden Gunnar Olsson (C), som fick svara på huruvida han känner oro för att hans gård ska drabbas.

– Det känns ju lite obehagligt att ha dem så nära sig, de här vargarna. Och att de har gått till attack mot tamboskap gör mig lite orolig faktiskt.

”Individer allihop”

När Gunnar Olsson visslat in fåren är “Bian” först fram – ett fjolårslamm som han matat med flaska.  

– Man har haft några i flera år, någon har jag som är tio år gammal. De är ju individer allihopa som man har en relation till. Vi har kommit varandra väldigt nära faktiskt – jag och mina får.

”Skulle hämta bössan”

Skulle vargen dyka upp i Gunnar Olssons fårhage så skulle han skydda dem, oavsett konsekvenser säger han.

– Jag skulle ju hämta min bössa – och inte fundera så mycket över vad man får eller inte får. Kommer det in en varg här skulle jag oskadliggöra den naturligtvis. Sen skulle jag anmäla mig till polisen eller länsstyrelsen eller vad som helst, säger Gunnar Olsson.

Då är det okej att skjuta varg

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen får tamdjursägare döda varg för att skydda sitt tamdjur vid ett pågående angrepp, om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående eller om vargen redan har skadat eller dödat ett tamdjur.

Innan dess ska det göras ett försök att skrämma bort vargen med till exempel rop eller varningsskott.

Den som har dödat ett djur ska snarast möjligt anmäla händelsen till länsstyrelsen.

Källa: Jaktförordningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.