Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det övergivna slakteriet gick inte att rädda. Foto: Ossian Mathiasson/Dagens HultsfredVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kraftig brand i slakteri i Hultsfred

Publicerad

Vid halv fem under måndagseftermiddagen började det brinna i gamla slakteriet i Hultsfred. Räddningstjänsten varnade tidigt för den kraftiga och svarta röken som blåste in mot Hultsfreds centrum.

Räddningstjänsten spärrade av ett antal kvarter i centrala Hultsfred och knackade dörr för att se till att inga personer i närheten av branden andades in den tjocka röken från branden.

– Det är en fullt utvecklad brand och vi kommer inte kunna rädda fastigheten, säger Ulf Bowein på räddningstjänsten Hultsfred.

Räddningstjänsten var inledningsvis 14 man på plats, som kämpade mot branden – men hela fastigheten med ladugård, slakthall, kontor och verkstad gick inte att rädda. Det pågår i dag ingen verksamhet i fastigheterna.

Det är kraftig rökutveckling från platsen. Foto: Ossian Mathiasson/Dagens Hultsfred

”Kraftig och svart rök”

– Röken är mycket kraftig och svart rök går in över centrala delarna av Hultsfred eftersom det blåser åt det hållet, säger Ulf Bowein.

– Hela fastigheten är körd, nu gäller det att hindra elden från att sprida sig till andra byggnader och vegetation. Vi försöker också se till så att nyfikna håller sig utanför avspärrningarna så att ingen andas in röken, som är giftig.

Det brinner kraftigt i ett övergivet slakteri i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson/Dagens Hultsfred

Rubriceras som mordbrand

Inledningsvis rubricerade polisen händelsen som mordbrand – men brandorsaken är fortfarande okänd.

– Det går inte att utesluta att någon har tänt på med flit, säger Calle Persson, presstalesperson polisregion syd.

Men polisen är inte på plats i Hultsfred ännu.

– Polisens förutsättningar att göra en undersökning är noll just nu. När det har brunnit färdigt kommer vi spärra av och när det har svalnat kan våra tekniker undersöka platsen, säger han.

Räddningstjänsten: Stannar hela natten

Vid 22-tiden under måndagskvällen berättade räddningstjänsten i Hultsfred att branden hade minskat kraftigt i intensitet, men de räknar med att vara kvar vid branden hela natten och hela tisdagsförmiddagen för eftersläckningsarbete.

– Det brinner med öppna lågor och kommer nog göra det resten av natten. Röken har också minskat, den går rakt upp nu istället för in mot storgatan, säger Ulf Bowein på räddningstjänsten Hultsfred.

Ingen person har kommit till skada.

På tisdagsmorgonen brann det fortfarande.

– Det brinner inte lika intensivt som det gjorde igår. Vi har trappat ner lite på personal, nu är det tre personer på plats som väntar ut branden, säger Michael Hesselgård, räddningschef.

Han tror att det kommer ryka åtminstone till sent på tisdagskvällen.

– Det är fortfarande bra att hålla sig borta från röken. Storgatan kommer vara fortsatt avspärrad tills vi är klara med insatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer