Läkarens tips om fästingarna Foto: SVT

Med vårvärmen vaknar fästingarna – även i Småland

Publicerad

När temperaturerna stiger vaknar fästingarna till liv. Från och med i april till hösten är de på jakt efter blod men hur skyddar vi oss bäst mot deras bett och sjukdomar och finns det så kallade ”fästingår”?

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare på Länssjukhuset i Kalmar och forskar även om fästingar.

Hon berättar att under 2017 var det dels rekordår för TBE-smitta, dels i Kalmar och i Sverige. Inom vården i Kalmar län skrevs det även ut mycket antibiotika mot just borrelia, en av de flera sjukdomar fästingarna kan sprida.

– Då tänkte vi att 2018, det blir tufft. Men det som hände då, kan vi gissa och spekulera i, är att det var så varmt att fästingarna höll sig mindre aktiva och nära marken där det är fuktigare. Det blev färre personer som blev fästingbitna, för vi hade färre fall av TBE, bara ett fall och färre personer fick behandling mot borrelia, säger Lisa Labbé Sandelin.

Därför är det svårt att veta hur många fästingar som finns år efter år. Fästingar lever dessutom, likt många andra djur i stadier, för att en fästing ska gå från larv till vuxen måste den suga blod.

Vad forskare däremot vet är att det finns olika riskområden, i Småland gäller detta främst i trakterna kring Loftahammar och runt Vättern.

Men hur är det med sjukdomarna, hur orolig ska den som blir biten vara?

Faktum är det att enligt studier från olika nordiska länder är att i fästingtäta områden är det låg risk att bli sjuk efter ett bett, ungefär runt två procent. Dessutom kan den som blir biten av en fästing med borrelia inte nödvändigtvis bli smittad, då det behövs ett antal timmar innan bakterien överförts från fästingen. Men självklart ska en fästing ryckas bort så fort den upptäcks.

Och för de som bor i riskområdena rekommenderar vården att man vaccinerar sig mot TBE.

Kontakta läkare om du upplever dessa symtom

– Utslag som kan vara borrelia, dessa är röda utslag på minst fem centimeter i diameter vid bettet. Uppstår 3 till 30 dagar efter ett fästingbett. I flera

– Ansiktsförlamning

– Utstrålande smärtor med eller utan förlamning i rygg/armar/ben och eller känselrubbningar i huden.

– Influensaliknande symtom som huvudvärk, ljusskygghet, sjukdomskänsla, feber, muskel- och ledvärk.

– Svullnad och vätskeansamling i knäled eller annan stor led.

Källa: Fästingar, en broschyr framtagen av Folkhelseinstitutet och Nasjonal kompetansetjenste for flåttbårne sykdommer i Norge.

För mer information: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.