Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra Sakineh berätta om hur hon drabbades under förlossningen. Foto: Hazem Dakel/SVT

Efter svåra förlossningen – Sakineh och Mohammad anmälde vården

Uppdaterad
Publicerad

Sakineh Kazemi Zavieh och hennes man Mohammad Shahandeh hade sett fram emot sin förlossning. Men förlossningen kantades enligt paret av misstag från vårdens sida. De valde att göra en anmälan om felbehandling och enligt Sveriges regioners försäkringsbolag har antalet anmälningar ökat.

Förlossningen på Kalmar sjukhus 2017 har enligt Sakineh och hennes familj förändrat deras liv för alltid. Enligt Mohammad fick Sakineh bland annat svårt att andas.

– Under några minuter miste min fru livet. Jag tänkte ”Vad ska jag göra ensam med en bebis i handen och en död fru, utan familj och vänner i Sverige”. Det var en hemsk känsla, säger Mohammad Shahandeh till SVT Småland.

Kalmar

Sakineh fick vård på intensivvårdsavdelning och Mohammad och hon valde efteråt att göra en anmälan om felbehandling till Sveriges regioners gemensamma försäkringsbolag Löf.

Sakineh Kazemi Zavieh vårdades efter förlossningen på intensiven. Foto: Privat

Kompenserades med 5 000 kronor

Försäkringsbolaget slog fast att vården kunde lastas för att inte i tid upptäckt att Sakineh fått havandeskapsförgiftning och att detta i sin tur ledde till att förlossningen sattes igång mycket senare än vad som borde ha skett.

Hon fick strax över 5 000 kronor i ersättning för den försenade diagnosen och den mervård detta ledde till.

Enligt Sakineh lider hon än idag även av bestående men. Försäkringsbolaget har dock gjort bedömningen att den försenade diagnosen, havandeskapsförgiftning, ”med övervägande sannolikhet” inte är grund till hur hon mår idag.

Anmälningar om felbehandlingar har ökat

Anmälningar om felbehandling inom sjukvården som kommit in till Löf har ökat, något P4 Kalmar var först med att berätta. 2015 fick Löf in 15 600 anmälningar. 2021 fick man in 18 700.

Sakineh säger att hon idag känner en stark oro och rädsla varje gång hon besöker sjukhus och har tappat förtroendet för vården.

– Anledningen till att jag vill dela med mig kring vår upplevelse är att det här inte ska hända någon annan. Inga fler ska behöva uppleva det jag upplevt, säger Sakineh Kazemi Zavieh.

Hör Sakinhe berätta om sina upplevelser i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet