Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Fem lodjursattacker på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Totalt inträffade fem lodjursattacker i Kalmar län under oktober. Det är fler angrepp än vad som inträffat i länet under de senaste tio åren sammantaget.

En av dem som drabbats är Lars Svensson. Fyra tackor hittades döda på en betesäng vid gården i Hyltan utanför Torsås. En femte tacka fick senare avlivas.

– Det är ju inte kul när man kommer ut och det ligger blodiga djur på betesängen, säger Lars Svensson. 

– Flera grannar runtom har ju också blivit utsatta. Det är klart man blir mer orolig nu över att släppa ut djuren, det här kan komma att bli ett problem framöver, säger Lars Svensson. 

Vill ha skyddsjakt

Nu hoppas han på ett beslut från länsstyrelsen om skyddsjakt. 

– Man tror ju att det handlar om samma lodjur som varit på flera platser runt om här och man tycker ju att det borde tas beslut om att ta bort just den säger, Lars Svensson. 

Lodjursangreppen har skett i trakterna runt Torsås under hösten. Ett lodjur har ett stort hemområde och rör sig mellan 1-1,5 mil under en natt. 

– Förmodligen handlar det om en individ som fått för sig att attackera får, säger Robert Briland som är länsstyrelsens besiktningsman i Kalmar. 

Hur kan ni vara säkra på att det handlar om lodjursangrepp?

– Vi ser det på bettmönster men också på hur den äter. Det skiljer sig mot andra djur, säger Robert Briland.

Svårt att skjuta rätt djur

Och det finns inga bra sätt att skydda sig mot lodjursangrepp som djurägare.

– Det är svårt att stänglsa ut lodjur som är ett smidigt djur till skillnad mot varg eller räv, nu tar de flesta in sina tackor för vintern och då blir de ju säkrare, annars finns det inga bra lösningar direkt, säger han.

Kan det bli fråga om skyddsjakt?

– Ja, det kan det bli. Vi diskuterar det just nu. Men problemet är hur vi ska vara säkra på att skjuta rätt djur i så fall, eftersom det är ganska ovanligt att lodjur ger sig på får. Nu är det förmodligen ett djur av fler som fått för sig att gå till attack mot får och vi vet inte riktigt orsaken, säger Robert Briland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.