Foto: TT

Fem viktiga saker att tänka på vid generationsskifte

Uppdaterad
Publicerad

Maria Rommerud, jurist på LRF Konsult, har tillsammans med några kollegor nyligen kommit ut med en bok om generationsskiften. Här ger hon sina bästa tips.

Tidsaspekten:

  •  Börja i tid. Det faktiska överförandet av en gård från föräldrar till barn tar längre tid än man tror. Det tar tid att processa både i frågor om vad familjen vill och önskar men även praktiskt. Skatter och handläggningstider hos till exempel Lantmäteriet påverkar mer än man tror. Underskatta inte tidsaspekten.

Familjens mognad:

  • Även här är det viktigt att börja i tid. Dröj inte med att börja tala om ett generationsskifte. En sak är säker; vi blir alla äldre. Vänta inte för länge med de nödvändiga diskussionerna. Låt inte frågan om ett generationsskifte bli som med elefanten i rummet: Alla ser den men ingen vågar tala om den.

Låt alla vara med:

  • Involvera hela familjen. Låt alla familjemedlemmar vara med och säga sitt. Se till att alla känner sig delaktiga i processen.

Strunta i grannen:

  • Anpassa generationsskiftet efter just ert faktiska läge, era förutsättningar och möjligheter. Bry er inte för mycket om hur grannen gjorde vid sitt generationsskifte.

Räkna noga:

  • Ta er både tid och råd att göra riktiga kalkyler för den som ska ta över. Oftast behövs också en noggrann kalkyl för den som ska ta över. Genom att noga sätta sig in i den egna gårdens förutsättningar så kan övertagaren kanske undvika att hamna i en situation där hen måste sälja gården redan efter några år eftersom lönsamheten inte blev som beräknat. Även syskons kompensation bör noga beräknas och diskuteras bland annat för att undvika framtida osämja mellan syskon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.