Fembarnspappan Ali Awil har gått föräldrakursen två gånger. Foto: SVT/Clary Kroon

Fembarnspappan: ”Jag har lärt mig hur jag ska prata med mina söner på ett lugnare sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Ali Awil från Somalia är en av papporna som har valt att gå en föräldrautbildning för utrikesfödda. Under senare år har kurserna lockat allt fler pappor.

Ali Awil bor i Växjö med sin familj och nu läser han svenska på SFI. Han har valt att gå föräldrautbildningen två gånger för att kunna förstå sina fem barn bättre.

– Jag ville veta hur jag kan hjälpa mina barn ute i samhället, för det finns så många problem, säger Ali Awil.

Växjö kommun har sedan 2014 erbjudit utrikesfödda att gå en föräldrautbildning. Deltagarna träffas vid nio tillfällen och det handlar mycket om hur man ska hantera sina barns beteende. Nu lockar också kurserna allt fler pappor.

Kände oro inför barns frihet i Sverige

När Ali Awil kom till Sverige för fem år sedan fick han höra att barnen hade väldigt mycket frihet i Sverige. Det gjorde honom orolig, men efter att ha gått föräldrautbildningen förstod han hur det fungerar. Han tycker att kursen har hjälpt honom mycket. 

–  I början tänkte jag att det var hårda nypor som krävdes, men på den här kursen har jag lärt mig hur jag ska prata med mina söner på ett lugnare sätt.

I klippet berättar Ali mer om hur utbildningen har hjälpt honom som pappa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.