Foto: SVT/Richard Söderberg

Festivalen ska bredda barns syn på film

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen invigdes barnfilmfestivalen BUFF-Småland.

Festivalen invigdes på Palladium i Växjö av barnfilmsambassadören Suzanne Osten och den kommer att pågå under tre dagar. BUFF har funnits i 30 år men det är första gången som de håller en festival i Växjö.

Under dagarna kommer det visas massor av film för barn från förskoleåldern till gymnasieklasser. Programmet visar film från hela världen och vill bredda utbudet för barn och unga.

– Här visar vi film från hela världen som ger en omvärldsbildning. Barn och unga behöver se mer än bara tecknad film, säger Mats Gillmor, verksamhetsutvecklare på Folkets bio.

Kommer till fler platser

En av filmerna som kommer visas är Beata Gårdelers uppmärksammade film Flocken, som handlar om en tjej som anklagar en skolkamrat för våldtäkt och får hela samhället emot sig.

Festivalen vänder sig i första hand till förskolor och skolor, men i mån av plats finns det möjlighet för allmänheten att ta del av festivalen. På fredag kommer festivalen också öppna i Hovmantorp och Kalmar. På lördag kommer den till Virserum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.