På språkcafét i Teleborg är det lika viktigt att ha kul som att lära sig under träffarna. Foto: SVT

Fikastunder med svenska språket i centrum

Publicerad

Ett språkcafé är en mötesplats där nyanlända och volontärer träffas för att prata svenska över en fika. Språkcaféerna är avgiftsfria och man behöver heller inte registrera eller föranmäla sig till träffarna, utan man kommer och går som man vill.

Tanken med ett språkcafé är att nyanlända ska kunna mötas och prata svenska med volontärer helt utan press eller krav på prestation. De svenska språkkunskaperna bland deltagarna varierar kraftigt, men det är sällan ett problem enligt volontärerna.

Ingen plats på SFI

Mazdak Moghadam kom till Sverige från Iran för att studera vid ett universitetet, men där lärde han sig ingen svenska då alla lektioner och litteratur var på engelska. Det var först några år senare när han kom i kontakt med språkcaféet inne på Teleborgs bibliotek i Växjö, som han började lära sig prata svenska på riktigt.

– Jag fick inte gå på SFI eller ta några kurser, så jag har lärt mig prata svenska på språkcaféet, säger Mazdak Moghadam.

– När jag lärde mig mer svenska så blev jag mer intresserad av språket eftersom det är nyckeln till att förstå kulturen.

Språkcaféet i Teleborgs bibliotek som SVT Nyheter Småland besökte är öppet måndagar mellan klockan 15.00-16.30. Det är kostnadsfritt och ingen anmälan behövs. Språkcaféer anordnas på flera platser i både Kalmar och Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.