Bilden är inte från filmen Foto: SVT/ Henrik Montgomery/TT

Film avslöjar otillåten metallsökning vid gravfält

Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar län har anmält privatpersoner som har använt metalldetektor utan tillstånd på en badplats bredvid ett gravfält utanför Gamleby.

– All användning av metalldetektor är tillståndspliktig, säger Daniel Tedenlind, antikvarie länstyrelsen Kalmar län.

I filmklippet, som SVT Nyheter Småland tagit del av, ses flera personen leta med metallsökare i vattnet vid Hammarsbadet i Gamleby, invid ett gravfält från järnåldern.

Metallsökandet sker under leksamma former mitt på dagen vid badplatsen som då är full av människor. Den som filmar händelsen håller själv i en metalldetektor.

”Ser allvarligt på det här”

– All användning av metalldetektor är tillståndspliktig. Detta för att skydda fornlämningar och platser där det kan finnas fornlämningar. På den här platsen vet vi att det finns flera stycken gravfält och hade vi fått in en prövning om att få använda metallsökare här så hade de förmodligen inte fått det. Så vi ser allvarligt på det här, säger Daniel Tedenlind, antikvarie länstyrelsen Kalmar län.

Filmen skickad till polisen

Länsstyrelsen anmäler därför händelsen till polisen som misstänkt otillåten användning av metallsökare. Användning av metallsökare kräver tillstånd enligt Kulturmiljölagen och det är länsstyrelsen som fattar beslut i sådana ärenden.

Att ett filmklipp av den här typen leder till att Länsstyrelsen gör en åtalsanmälan är ovanligt.

– Det hör inte till vanligheterna. Vi är ju rädda för att det pågår i och med att många tycker att det är spännande, men då gäller tillstånd, säger Daniel Tedenlind.

Filmen är nu skickad till polisens nationella operativa avdelning, NOA som ska pröva om det finns misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.