Flera kaninhumanoider medverkar i filmen Foto: SVT

Film hyllar mystiken i den Småländska skogen

Publicerad

I Kleva gruva spela filmen ”Spiritus Lepus” in och den vill hylla de småländska skogarna och dess mystiska atmosfär.

Kristofer ”Kiggs” Carlsson från Braås utanför Växjö är filmens manusförfattare och regissör och han berättar att redan förra sommaren spelade de in en testfilm, en så kallad ”Proof of concept” här i gruvan. De gjorde det främst för att se om de kunde skapa rätt stämning i filmen.

Kickstartkampanj finansierar filmen

Sedan förra sommaren har projektet vuxit rejält. Genom en klickstartkampanj fick de snabbt ihop över 50 000 kronor.

– Genom testfilmen ökade intresset för filmen och vi kunde locka fler sponsorer. Nu har vi också blivit ett internationellt team med både producenter och skådespelare från London, säger Kristofer Kiggs Carlsson.

Inspirerats av den Småländska skogen

Kortfilmen ”Spiritus Lepus” handlar om en ung kille som förlorar sin bästa vän. I skogen möter han ett väsen, som tar med honom till en mystisk plats. Kiggs har bland annat hittat inspiration hos Astrid Lindgren och den Småländska skogen.  

– Det som är unikt med filmen Ronja Rövardotter är att de lyckats så bra med till exempel rumpnissarna och vildvittrorna. Man köper konceptet och det känns som de finns på riktigt. Sverige behöver fler filmer som Ronja Rövardotter.

Hoppas på långfilmsdebut

Kiggs hoppas att hans film ska öka intresset för skogen och dess mystik, men han hoppas också på att det ska bli en fortsättning på projektet.

– Förhoppningsvis blir intresset så stort för den här filmen, så att vi får möjlighet att göra en långfilm i framtiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer