Genom att välja fack för sin fimp kan man rösta om kommunsammanslagning, säger Elvira Laneborg, Mörbylångas miljö- och klimatstrateg. Foto: SVT

Rökare kan rösta genom att fimpa på rätt ställe

Publicerad

Att rökning är farligt är något de flesta känner till. Men i Mörbylånga har kommunen tagit ett steg till när det handlar om rökning. Där har kommunen låtit beställa särskilda lådor för att få bort fimpar från gator och torg.

Merparten av skräpet ute består av fimpar av cigaretter.  Enligt Håll Sverige Rent handlar det om en miljard fimpar som varje år slängs ute, bara i Sverige.

I Mörbylånga kommun har man tagit fimpproblemen på allvar och köpt in  speciella lådor som kommer att sättas upp på strategiska platser för att samla in fimparna.

– Och för att öka intresset för att fimparna ska samlas in, har vi ordnat med en liten omröstning på lådorna, säger Elvira Laneborg som är kommunens miljö- och klimatstrateg.

Inget aprilskämt

På den lådan som sattes upp under måndagen, på hamnplanen i Färjestaden, finns frågan om huruvida Öland ska bli en kommun eller inte. Och genom att stoppa en fimp i det ena eller det andra hålet för de olika båda svarsalternativen deltar man i en liten och ovetenskaplig omröstning i just den frågan, samtidigt som man hjälper till att hålla Öland rent från fimpar.

Ytterligare lådor kommer att sättas upp i Grönhögen och ytterligare en i Mörbylånga.

Handen på hjärtat – är detta ett aprilskämt?

– Nej, det är det inte. Jag förstår att folk nog kan tro det. Men det här är seriöst menat eftersom vi verkligen vill få bort fimparna, säger Elvira Laneborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet