Foto: SVT

Fjärilar trivs i hettan på Öland

Publicerad

Det vackra men torra vädret som varit på Öland har ställt till stora problem för många på ön.
Men många njuter så klart av det soliga vädret på ön, inte minst turisterna. På Station Linné berättar Dave Karlsson om fjärilar som verkar trivas utmärkt i det varma klimatet och som i år är fler än någonsin.

– Jag har studerat fjärilar i snart femtio år nu och kan inte påminna mig om att jag sett fler fjärilar i vår fjärilsbuske, buddlejan. Det rör sig om hundratals, säger han.

Foto: SVT

”Glädjeexpedition”

Flera av arterna är migranter från sydligare länder som inte vanligtvis finns i buddlejan vid forskningsstationen vid Skogsby på södra Öland. Dave Karlsson pekar bland annat på en tistelfjäril och en amiralfjäril. Här finns också de mer vanliga arterna som påfågelöga, nässelfjäril, rapsfjäril och många olika sorters pärlemofjärilar.

– Det är oerhört glädjande efter många rapporter om hur illa det är med insektsbeståndet. Här på Öland verkar det ju inte vara så, det är ju som en enda stor glädjeexpedition med alla färger och former. Fjärilar är förknippat med glädje, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer