Susanne Widell har fladdermöss boende i skorstenen på gäststugan. Foto: Ida Svensson/SVT

Fladdermuskoloni bor i gäststugans skorsten

Uppdaterad
Publicerad

Susanne och Bengt Erik Widell är inte ensamma vid sitt torp vid den här tiden på året. De har sällskap av en hel koloni av fladdermöss som flyttat in i gäststugans skorsten.

Häromnatten vaknade Susanne Widell vid halv fyra och när hon tittade ut såg hon att fladdermössen var ute och flög. På dagarna brukar de inte synas men på kvällen och i gryningen kan de få en skymt av de flygande djuren.

– Det är kul att se dem när de är ute. Vi tror att mammorna håller på att träna sina ungar på att navigera, säger Susanne Widell.

Varje dag går hon in i gäststugan för att titta efter så att inga ungar har navigerat fel och flugit in dit istället för att flyga ut genom skorstenen.Ibland hittar hon döda fladdermöss där inne.

När hon hittar levande fladdermöss i stugan tar hon ut dessa och sätter dem på ett träd på baksidan av huset och hoppas att de ska återhämta sig.

– Jag hittade en levande igår morse som fräste på mig och jag skulle hjälpa henne, säger Susanne Widell.

Första gången de upptäckte att fladdermöss flyttat in på gården utanför Kåremo var när Susanne Widell skulle städa stugan inför att barnbarnen skulle komma på besök.

– Då hittade jag en fladdermus som hängde i gardinen.

Susanne och Bengt Erik har hört av sig till Länsstyrelsen, eftersom de vill gärna veta vad det är för sorts fladdermus men har inget emot sina små hyresgäster.

– De anfaller inte och de äter upp alla myggor. Det enda bekymret är när det kommer hit folk som ska bo här och som inte tycker om fladdermöss.

Ibland hittat Susanne Widell döda fladdermöss som navigerat fel och inte själva hittat ut ut stugan. Foto: Ida Svensson/SVT

Fladdermöss i hus

  • Fladdersmöss utnyttjar ofta våra hus som bostäder eftersom deras naturliga boplatser har minskat kraftigt, de kan exempelvis bo mellan inner- och yttertak.
  • Fladdermössen äter insekter och gör ingen skada på hus, inventarier eller livsmedel, däremot äter de skadeinsekter i våra trädgårdar.
  • Fladdermössen är frilysta och fredade, de får inte dödas, fångas eller skadas, man får heller inte förstöra deras boplatser.
  • Det är oftast spillningen från fladdermössen som skapar mest bekymmer.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.