Anders Vannestål har satsat på en elbil. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Allt fler väljer att köpa en elbil

Publicerad

Anders Vannestål är en av dem som har satsat på att köpa elbil. Men det finns många saker som man måste tänka på för att det inte ska bli stopp på vägen.

På bara drygt ett år så har antalet fordon som drivs enbart med ström från ett batteri ökat med 3 533 stycken personbilar och lätta lastbilar i riket. Detta är nästan en fördubbling av laddfordon på ett år till dagens 8184. Så kallade laddhybrider som drivs med både el och bensin är inte med i den här statistiken. Anders Vannestål bytte till elbil när familjens gamla bensinbil skulle bytas.

– En av de viktigaste sakerna för oss var att hitta en bil som har så liten miljöpåverkan som möjligt, säger han.

Kör fem mil om dagen

Anders kör dagligen fram och tillbaka till sitt arbete i Växjö, en daglig tur på omkring fem mil. Bilen laddas hemma under natten med el från ett vanligt el-uttag. När familjen ska resa en lite längre sträcka kan det bli problem, menar Anders Vannestål.

– Det är ju det här med laddningen som kan vara problematisk. Man måste planera på ett helt annat sätt än när man tankar sin bensin eller dieselbil. Planeringen bygger på antalet laddstolpar. Finns det fler laddstolpar så blir det lättare att planera och med längre räckvidd minskar problemen, säger han.

Ska byta ut alla sina bilar till elbilar

Många kommuner köper elbilar för att använda i den kommunala verksamheten. I Mörbylånga kommun på Öland har det nyligen beställts 24 elbilar efter att personalen har fått prova. Även i Sölvesborgs kommun har personal inom hemtjänsten fått prova en elbil och det har blivit så populärt så att hemtjänsten ska byta ut alla sina fordon till elbilar.

Om skiftet till fler laddfordon ska fungera så måste också de befintliga laddplatserna ses över. Anders Vannestål har flera gånger stött på problem när han ska parkera sin bil vid någon av stadens laddstolpar.

– Om man tittar på just den här parkeringsplatsen med totalt tio laddare så är det bara tre som används av elbilar, resten är upptagna av andra bilar säger Anders Vannestål. 

Blekinge (totalt och elfordon):

Karlshamn: 19357, 21 elfordon

Karlskrona: 37065, 48 elfordon

Olofström: 8083, 10 elfordon

Ronneby: 18247, 13 elfordon

Kalmar (totalt och elfordon):

Kalmar: 38093, 84 elfordon

Oskarshamn: 16502, 13 elfordon

Nybro: 12458, 12 elfordon

Kronoberg (totalt och elfordon):

Växjö: 47652, 65 elfordon

Ljungby: 18114, 21 elfordon

Alvesta: 12450, 10 elfordon

Älmhult 9771, 4 elfordon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.