Eva Lindén, barnmorska på ultraljudsmottagningen i Växjö. Foto: SVT

Fler allvarliga hjärtfel upptäcks innan födseln

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals barn föds med ett allvarligt hjärtfel varje år. Men en allt större andel har fått sin diagnos redan innan födseln. Det gör det lättare att planera vården för de sjuka barnen.

– Vi vill hitta eller utesluta de allvarliga hjärtfelen som kräver insatser direkt vid födseln, säger Eva Lindén, barnmorska på ultraljudsavdelningen på sjukhuset i Växjö.

Hjärtfel upptäcktes när barnen föddes

Tidigare kom dignosen om hjärtfel nästan alltid efter födseln, som en chock för familjer vars nyfödda barn snabbt fick förflyttas till sjukhus med specialistkunskap.

I den nya statistiken från Swedcon, ett nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, har man sammanställt 844 barn som fötts med vissa typer av allvarliga hjärtfel (se faktaruta) under åren 2013-2018 och jämfört med 1606 barn som fötts innan 2012.

Det syns en tydlig förändring – allt fler allvarliga hjärtfel upptäcks tidigt. I hela Sverige hade vart tredje barn som föddes med ett allvarligt hjärtfel fått sin diagnos registrerad redan innan födseln.

– Då kan vi planera födseln så att barnet kan födas på de opererande enheterna, i vårt fall är det i Lund, säger Eva Lindén.

”Sprids över landet”

Rapporten tittar på diagnostidpunkt för barn som har fötts, så foster som har aborterats eller dött i magen som en följd av hjärtfel är inte inkluderade i statistiken.

Den nya rapporten pekar på att det finns stora skillnader mellan regionerna i hur bra de är på att hitta hjärtfelen, men skillnaderna kan till viss del förklaras med att de är olika bra på att föra register.

– Jämförelsen måste tolkas med stor försiktighet, skriver överläkare Gunnar Bergman som ansvarar för statistiken till SVT.

– Men generellt gäller att våra ultraljudsenheter i landet är inne i en positiv utveckling. Utvecklingen har börjat i enstaka regioner för att spridas över landet.

Mindre regioner blir allt bättre

Förutom storstadsregionerna som Stockholm och Skåne som länge har haft hög kompetens pekar Gunnar Bergman nu ut mindre regioner, till exempel de i Småland, som allt mer välfungerande.

– Jönköpings och Kronobergs län kan verkligen lyftas fram i sin positiva utveckling. Utfallet för Kalmar län visar att även de har startat en utveckling som är mycket positiv.

Barnmorskans roll är central

Förändringen förklaras dels med att tekniken har blivit bättre de senaste åren men även barnmorskornas kompetens är central i utvecklingen. 

– Det känns jättebra att vi jobbar på rätt sätt, säger barnmorskan Eva Lindén.

Fakta Allvarliga hjärtfel

Så många barn med ett allvarligt hjärtfel födda 2013-2018 hade en registrerad diagnos innan födseln (födda innan 2012 inom parentes)

Riket – 37% (11)

Kronoberg – 42% (32)

Halland – 50% (1)

Blekinge – 18% (17)

Skåne – 48% (31)

Östergötland – 46% (15)

Jönköping – 55% (16)

Kalmar – 24% (4)

VG Region – 34% (5)

Stockholm – 36% (25)

Uppsala – 57% (12)

Gävleborg – 22% (0)

Dalarna – 58% (6)

Värmland – 33% (12)

Örebro – 40% (5)

Västmanland – 55% (2)

Sörmland – 27% (6)

Norrbotten – 18% (18)

Västerbotten – 4% (0)*

Jämtland – 25% (0)

Västernorrland – 48% (13)

* Västerbottens siffror är missvisande troligen på grund av systematisk felregistrering av diagnostidpunkt, enligt Swedcon.

Statistiken fokuserar på hjärtfel som är möjliga att upptäcka i fosterdiagnostik och där vården samtidigt har möjlighet att göra insatser redan från födseln. Urval från diagnosgrupperna: Enkammarhjärta, Atrioventrikulär septumdefekt, Överridande artär, Transposition, Allvarliga aortafel, Avvikande lateralitet och situs, Ebsteins Anomali.

Vilka år som redovisas ”innan 2012” varierar mellan regionerna. På grund av få antal individer i flera regioner och olika väl fungerande rutiner för registrering kan jämförelse mellan regioner vara missvisande, enligt Swedcon.

Källa: Swedcon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.