Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Andersson tycker att fler borde våga ta steget och utbilda sig till polis. Hör henne berätta mer om sin första arbetsvecka i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Maria är en av 30 nya poliser: ”Fler måste våga ta steget”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Andersson har precis gjort sin första vecka som polisassistent i Kalmar. Hon är en av de 30 som anställdes i polisområde Kalmar-Kronoberg i november. Den största utmaningen för dagens poliser är att hantera den psykiska ohälsan de möter i samhället, menar hon.

Antalet anställningar av polisassistenter till Kalmar-Kronoberg har successivt ökat de senaste åren, även om utvecklingen enligt facket går för långsamt. Under 2021 har 52 nya assistenter anställts i polisområdet, varav 30 blev färdiga nu i november. Det är 13 poliser fler än under 2020.

En av dem är nyanställda polisassistenten Maria Andersson. Hon har valt polisyrket för att möta människor och göra skillnad.

– Det är en tuff utbildning och det kan vara tufft på jobbet, men givande. Fler borde ta steget att utbilda sig till polis, säger Maria Andersson.

Största utmaningen

Hon får gå rakt in i hetluften med ökat fokus på gängkriminalitet och skjutningar runt om i  Sverige. Men hon ser inte just det som det största problemet i sitt området. För Kalmarbördiga Maria Andersson handlar den stora utmaningen om annat.

Hör Maria Andersson berätta mer i klippet.

November 2019 kom 17 nyutbildade polisassistenter

2020

Juni 2020 20 nyutbildade

November  19 nyutbildade

2021

Juni 2021 kom 22 nyutbildade

November 2021 kom 30 nyutbildade

Fotnot: Polisaspiranter blir utexaminerade två gånger per år, i juni och i november varpå de kan anställas av Polismyndigheten.

Källa: Polisområde syd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer