Foto: SVT.

Fler kvinnliga ingenjörer på Linnéuniversitetet

Vid flera av landets stora universitet sjunker andelen nyantagna kvinnor till ingenjörsprogrammen. Dock inte på Linnéuniversitetet som uppvisar störst ökning i andelen kvinnliga studenter som antagits till höstens ingenjörsprogram.

När resultatet från den andra urvalsomgången stod klart visade det sig att andelen nyantagna kvinnor sjunkit hos såväl Kungliga Tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola samt Luleå tekniska universitet jämfört med förra hösten.

Störst är tillbakagången i Luleå, där andelen nyantagna kvinnor till ingenjörsprogrammen minskat från 25 till 20 procent.

Linnéuniversitetets andel kvinnliga ingenjörsstudenter ökar mest inför höstterminen med 2,8 procent. Men totalt sett är denna andel liten jämfört med de etablerade universiteten.

Bland de stora universiteten är andelen kvinnliga ingenjörsstudenter procentuellt högst i studentstäderna Uppsala och Lund med 35,5 respektive 34,2 procent. Linnéuniversitetet landar numera på 17,9 procent.

Nyantagna kvinnor till ingenjörsutbildningar

Visa

Siffrorna gäller för nyantagna kvinnor i den andra urvalsomgången till program som ger en ingenjörsexamen avrundat till en decimal. Siffran inom parentes visar ökning/sänkning i procentenheter jämfört med hösten 2016.

Lunds Tekniska Högskola: 34,2 procent (+1,4)

Chalmers tekniska högskola: 29,5 procent (-0,1)

Kungliga Tekniska högskolan: 30,5 procent (-2,2)

Luleå tekniska högskola: 20,2 procent (-5)

Uppsala universitet: 35,5 procent (-1)

Umeå universitet: 24,7 procent (-2)

Linnéuniversitet: 17,9 procent (+2,8)

Mittuniversitetet: 28,6 procent (+2)

Blekinge tekniska högskola: 16 procent (+1,4)

Källa: Universitets- och högskolerådets statistikbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer