Minister Helene Hellmark Knutsson (S) säger till SVT Nyheter Småland att fler ska bli behöriga att undervisa i svenska som andra språk. Foto: Mikael Lundgren

”Fler lärare i svenska som andra språk”

Uppdaterad
Publicerad

Fler lärare ska bli behöriga att undervisa i svenska som andra språk, säger minister Helene Hellmark Knutsson (S)

Helene Hellmark Knutsson (S) är ministern för högre utbildning och forskning och i en telefonintervju med SVT Nyheter Småland sa hon under måndagen att fler lärare ska ges möjlighet att bli behöriga för att undervisa i svenska som andra språk.

– På kort sikt gör vi en extra satsning på Lärarlyftet för att fler ska kunna läsa svenska som andra språk och bli behöriga att undervisa i ämnet. På lång sikt bygger vi även ut lärarutbildningen i stort för att möta det ökade behovet av flera lärare, sa Helene Hellmark Knutsson (S)

Brist på lärare i svenska som andra språk

”Vi har inte varit tillräckligt bra på integration”

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra besökte under måndagen Växjö och sa då så här om bristen på lärare.

– Vi tittar på hur lärarutbildningen kan förbättras. Det är viktigt för Sverige att så många som möjligt får så bra utbildning som möjligt, så snabbt som möjligt, sa Anna Kinberg Batra (M).

SVT: Ni har ju suttit vid makten i åtta år, tills alldeles nyligen. Hur kunde det bli så här?

– Integrationen är ett av de områden vi inte varit tillräckligt bra på, det är alldeles tydligt, sa Anna Kinberg Batra (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Mer i ämnet