Fler logopeder ska minska köerna

Publicerad

Logopedmottagningarna i Kronoberg rustar nu upp för att möta det ökade behovet av barnlogopeder i länet.

Väntetiderna för barn som behöver hjälp med sin språkutveckling hos en logoped är så långa att man i många fall spräcker den nationella vårdgarantin, det berättade vi om igår. Men nu är hoppet att fler anställningar ska minska kötiderna.

– Vi rekryterar just nu för att jobba ner en del av de ärenden som stått och väntat längst, men det är bara en tillfällig åtgärd som jag kan göra inom befintlig budget, säger Annie-Lie Jarhult, avdelningschef barnlogopederna. På sikt måste vi få ett ökat anslag om vi ska kunna hålla målen.

Ett 40-tal barn måste vänta

Varje år får ett 40-tal barn vänta längre än 90 dagar för att få träffa en logoped. Och nu vill alltså avdelningschefen anställa fler logopeder, men hur många vet hon inte än.

Förklaringen till de långa väntetiderna tror Annie-Lie Jarhult, avdelningschef barnlogopederna, ligger i att barnavårdscentralerna, BVC, har blivit bättre på att upptäcka språkstörningar tidigt, vilket leder till att fler yngre barn remitteras till logoped än tidigare.

Behovet kan minska

– Det är klart att det blir ett ökat behov i och med det, säger hon. Men det kan ge en effekt på längre sikt, om fem-tio år kanske vi kan se att behovet minskar igen.

Så de här väntetiderna kan vara tecken på någonting bra?

– Jag ser på det positivt, det är ju ett bevis på att vi har lyckats fånga upp barnen tidigt, säger Annie-Lie Jarhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.