Foto: TT/Hasse Holmberg och Adam Ihse

Fler sniglar och regnigare vintrar

Uppdaterad
Publicerad

Allt talar för att 2014 kommer att gå till historien som det varmaste året någonsin. Och det här med ett allt varmare klimat är bara i sin början.

Tommy Claesson är docent i geovetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar och när han blickar in i vår klimatframtid är det stora förändringar han ser.

– Vi kommer att få fler fästingar och fler sniglar. Fler stormar och mer regn. Torrare, hetare och längre somrar. Och gråare, mildare och regnigare vintrar.

Tommy Claesson ber nästan om ursäkt efter att han rabblat upp de klimatförändringar vi står inför.

– För det är verkligen mycket elände det handlar om, säger han.

Slipper skotta snö

Så för den som längtar efter vita jular med granar nedtyngda av snö, gnistrande iskristaller och en julkortsliknande tillvaro ser det mörkt ut. Åtminstone för oss i södra Sveriger och sett på lång sikt. Snö kommer det att komma även i framtiden.

– För man måste skilja på klimat och väder, vädret kan även i framtiden bjuda på snö. Men klimatet kommer att bli allt varmare.

Skulle man då ändå fråga om det finns några positiva effekter av klimatförändringen så har Tommy Claesson faktiskt svar på det.

– Ja, vi går ju ändå mot jul, så lite positiv måste man vara. Vi som kör bil kommer ju att slippa att skrapa bilrutor. Det blir färre benbrott på grund av halkan, vi slipper skotta snö och tittar man i trädgårdslandet nu så är grönkålen fin och snart tittar snödropparna upp, säger han och skrattar lite.

2014 beräknas bli det varmaste året i Europa på flera hundra år, och även Sverige går mot värmerekord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer