Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Citron är sektionschef på Linnéuniversitetet. Foto: Isabell Höjman/TT och SVT

Fler vill utbilda sig till sjuksköterska under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterska har blivit rankat som ett bristyrke på arbetsmarknaden under pandemin. Vården skriker efter grundutbildade sjuksköterskor samtidigt som fler vill utbilda sig till yrket. På Linnéuniversitetet har man sett en ökning med 70 procent när det gäller ansökningar till universitetets sjuksköterskeprogram.

Under vårterminen 2021 var det 1 162 fler som sökte till Linnéuniversitetets sjuksköterskeprogram jämfört med samma termin 2020.

Peter Citron som är sektionschef på Linnéuniversitetet tror att det ökade söktrycket beror på att fler har blivit arbetslösa under pandemin, och att fler har insett hur viktiga sjuksköterskor är.

– Yrket har fått lite mer hjältegloria, säger han.

Stort behov

Som det ser ut nu är sjuksköterska ett bristyrke. Universitetets sjuksköterskeprogram drivs på fem olika orter och har redan fått fler utbildningsplatser för att kunna utbilda fler men ambitionen är att kunna utöka platserna ännu mer.

– För alla våra utbildningar måste vi kunna möta samhällets behov. Redan idag vet vi att behovet på arbetsmarknaden är stort och att det därmed finns en god grund för att utbilda fler sjuksköterskor, säger Peter Citron.

Svårare att komma in på utbildningen

Eftersom fler söker har det också blivit svårare att bli antagen. I Växjö har meritpoängen för att kunna konkurrera om en plats höjts från 11 till 15 och i Kalmar har de höjts från 12 till 15. Antalet reserver till utbildningen har också ökat.

– Det varierar med reserver på varje studieort men generellt har vi sett en fördubbling av reserver jämfört med innan pandemin.

Se klippet för att höra Peter Citron berätta mer om vad som krävs för att universitetet ska kunna utöka sina utbildningsplatser till sjuksköterskeprogrammen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer