I klippet förklarar Jonas Eliasson varför man väljer att göra vägarbeten just den här årstiden och ger några tips till bilister i sommartrafiken. Foto: SVT/Helena Landstedt/TT

Mindre trafik på vägarna i sommar beräknas – men fler vägarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Sommar betyder inte enbart semester utan också vägarbeten. I år räknar Trafikverket dessutom med att hinna med extra arbeten eftersom trafiken beräknas minska på grund av coronapandemin.

Generellt sett är det mindre trafik på somrarna. Och just i år räknar Trafikverket med att trafiken kommer att minska med 30 procent jämfört med en vanlig sommar. Därför har ett antal extra projekt tillkommit.

– Lite grand kan vi göra extra eftersom det är klart att de köer som trots allt byggs upp de blir ju kortare när det är färre bilar ute och kör, säger Jonas Eliasson vid Trafikverket.

Coronapandemin

Tar tid att planera

Men i övrigt är de flesta av Trafikverkets vägarbeten planerade sedan lång tid tillbaka.

– En del är akuta jobb men det allra mesta ligger låst sedan lång tid tillbaka. Det tar så lång tid att planera sådana här arbeten.

I klippet förklarar Jonas Eliasson varför man väljer att göra vägarbeten just den här årstiden och ger några tips till bilister i sommartrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet