arkivbild från TT Foto: TT

Flera gräsbränder i det torra soliga vädret

Publicerad

Flera gräsbränder härjar i Kalmar och Kronobergs län under långfredagen. Utanför Påryd i Kalmar kommun väntas eftersläckning pågå i många timmar till.

Det brinner sedan lunchtid på fredagen i Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge, Högsby och Kalmar kommuner. Några är under kontroll, andra inte.

I Tingsryds kommun brinner det på en ö utanför Rävemåla, den branden uppger räddningstjänsten är under kontroll och eftersläckning pågår. I Lessebo kommun är det en brand utanför Skruv som inledningsvis hotade ett hus som låg nära men huset klarade sig, eftersläckning pågår.

I Uppvidinge brinner det under eftermiddagen kring Massamåla utanför Åseda. Enligt räddningstjänsten tog det tid att hitta platsen, men FIP- personen (första insatspersonen)  såg rökpelare och kunde med hjälp av SOS lokalisera branden. Den branden är vid 14:30-tiden ännu inte under kontroll.

Vid 13-tiden fick räddningstjänsten larm om en gräsbrand öster om Ruda i Högsby kommun, där är styrkor på plats från Högsby Ålem och Fliseryd. Men även grannar och markägare hjälper till. Området som brinner uppges vara stort som en fotbollsplan.

Vid 15:30-tiden var elden släckt och räddningstjänsten började lämna platsen.

Skogsbrand upptäcktes

När en flygklubb var ute och flög under fredagen så upptäckte de en brand utanför Påryd i Kalmar kommun.

– De slog larm och nu har det gått ett par timmar och branden är rätt så omfattande på ett kalhygge, cirka 500 gånger 700 meter stor i eländig terräng. Branden är under kontroll men prognosen är att det just nu beräknas ta minst 6 timmar till att släcka, säger Magnus Andersson larmoperatör på trygg- och larmcentralen i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer