Foto: Tindra Englund/SVT

Flera månaders väntetid för att få hjälp med sinande brunn

Publicerad
För den som har egen brunn har den torra sommaren varit extra kännbar. Och det kan ta tid att få hjälp med en sinande brunn.

– Vi har fullbokat året ut. Beställer man en brunnsborrning idag är det åtminstone tre månader innan vi kan komma, säger Oskar Lundgren som arbetar på en firma som utför brunnsborrningar.

Det slamrar och låter när han och en kollega borrar en brunn utanför Gullabo. Tomten där brunnen finns ägs av tyskar som beställt borrning redan i somras men som fått vänta till nu på grund av den höga efterfrågan.

– Vi har haft fullt upp hela sommaren. Det har inte varit några svackor alls. Egentligen har det varit mycket att göra ända sedan förra hösten.

Den här gången ska de borra 70 meter ner i marken för att hitta vatten. Och åtgärden ska vara en engångshändelse för ägarna av brunnen.

– I en borrad brunn är det väldigt sällsynt att vattnet tar slut.

Oskar Lundgren tror att den stora efterfrågan på att få hjälp med att borra efter vatten kommer hålla i sig.

– Det ramlar in nya brunnar hela tiden. Troligtvis kommer vi ha lika mycket att göra även i vår.

Enligt Amie Ringberg, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Kalmar kan vi räkna med ännu torrare framöver.

– Vi står inför klimatförändringar som kommer medföra längre och varmare somrar och en ökad nederbörd på vintern i form av skyfall. Det kommer göra att vi får en sämre grundvattenbildning jämfört med om det hade varit längre perioder med mer stabil nederbörd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer