Flera simhallar lånar ut badkläder

Uppdaterad
Publicerad

Det vanligaste runt om i Småland på de stora badhusen är att man tvättar och lånar ut kvarglömda badkläder till grundskoleeleverna.

I Växjö simhall har det orsakat så mycket jobb för personalen att de från och med nu slutar att låna ut badkläder till skolungdomarna.

I Västerviks simhall tog de förr ut en avgift för att låna ut badkläder men de slutade de med för cirka tre år sedan.

– Vi lånar ut gratis till de skolbarn som glömt. Vi tvättar upp de fina kvarglömda kläderna som inte blivit hämtade efter någon månad och lånar ut. För oss kostar det inget extra då vi ändå tvättar handdukar ändå, säger Helene Lambertsson, simhallsföreståndare Västerviks simhall.

De slutade ta betalt av skolorna för utlåning då det kostade mer att skicka ut fakturan och för att simkunnigheten kommer i första hand.

Flera simhallar i Småland lånar ut kostnadsfritt

– Vi lånar ut gratis, det är inget som är något extra arbete för oss då vi tvättar handdukar från bland annat massage. Ingen i personalen här tycker att det är jobbigt att behöva tvätta upp lite kvarglömda kläder så att det går att låna ut, säger Therese Ekbladh, verksamhetschef på Rosenlundsbadet i Jönköping.

I Prästgårdshallens simhall i Eksjö tvättar de inte upp kvarglömda badkläder istället har de några badkläder för utlåning. Det är inte vanligt att barnen glömmer.

– Det kan vara en per klass som glömmer. Jag ser hellre att barnen lär sig att simma än att vi inte skulle låna ut badkläder, säger Malin Wennbring, simlärare på Prästängshallens simhall i Eksjö.

– Alla kan glömma, det är ingen fara för oss att tvätta upp, säger Per Hansen, simhallsföreståndare Värnamo simhall som håller med om att simkunnigheten går först.

Per Hansen menar att färre glömmer badkläder nu då det krävs simkunnighet för att få fullständigt idrottsbetyg.

”Vi lånar inte ut, det kan bli en vana”

På Äventyrsbadet i Kalmar så lånar de inte ut badkläder.

– Vi har bara badkläder till försäljning. Men om något barn glömt badkläder får de titta i lådan för kvarglömda kläder, säger Susanne Gryfelt personalansvarig på Äventyrsbadet i Kalmar.

Susanne Gryfelt personalansvarig menar att det är värre och låna ut än att inte ha den servicen alls.

– Om vi har det så lär sig barn och föräldrar att den möjligheten finns och då blir det en vana att de glömmer. Erfarenheten säger oss också att om vi lånar ut till skolbarnen så försvinner de med hem. Då blir vi tvungna köpa in extra och en kostnad att tvätta de kläder vi lånar ut och då blir det en dyr omkostnad, säger Susanne Gryfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.