Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett larm om att en båt höll på att sjunka i Ölandshamnen i Kalmar. Båten visade sig senare vare en pråm och enligt uppgifter ska det inte finnas varken bränsle eller motor ombord.
Under onsdagsförmiddagen påbörjades arbetet med att försöka bärga och forsla bort pråmen men enligt dykarna som hyrts in för jobbet finns flera stora utmaningar som försvårar arbetet.
– Dels har båten slagsida och den ligger extremt nära kajen och de här lyftkuddarna vi har kräver väldigt mycket utrymme, vilket väl är den störst utmaningen, säger Erik Atter som är en av dykarna som är ansvariga för arbetet.
En komplicerad process att forsla bort pråmen
Enligt den plan som finns kommer man att skära hål i skrovet och sätta i en balk rakt genom pråmen för att sedan kunna lyfta i denna balk eftersom det finns dåligt med stabila och säkra fästpunkter på pråmen.
Med hjälp av flytkuddar ska man sedan lyfta upp båten till vattenytan för att forsla bort den till en annan kaj där den kommer att lyftas upp med två lyftkranar. Anledningen till att den inte bara lyfts rakt upp vid den kaj där den ligger är att kajen är i dåligt skick och inte bedöms klara tyngden av såväl båt som lyftkranar.
– Det blir inte något lyft idag i vart fall, men hur lång tid det tar vet jag inte exakt. Det beror på hur lång tid det tar att förbereda de lyftanordningar och lyftballongerna som vi behöver, säger Erik Atter.
Hänger i tamparna
Enligt honom är det även extra problematiskt att pråmen inte ligger på botten utan i stället hänger i tampar, eftersom att detta gör situationen farligare och mer oförutsägbar för dykarna.
– Min uppfattning är att det hade varit bättre om den låg på botten, säger han.
Som planen ser ut nu så kommer dykarna att påbörja arbetet med att skära ut hål för balken och sätta fast stropparna under morgondagen, men först i början av nästa vecka kommer man att ha möjlighet att forsla bort pråmen ur hamnen. En annan osäkerhetsfaktor är väder och vind. Om vågorna tilltar så kan det försvåra dykarnas arbete ytterligare.