Braåsborna får söka sig till Rottne i sommar om de behöver vård. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera vårdcentraler håller stängt i sommar

Publicerad

Flera vårdcentraler i Kalmar och Kronobergs län är stänga under sommaren och hänvisar istället patienter till andra orter.

På flera håll i Småland och på Öland stänger vårdcentraler ner sin verksamhet ett antal veckor i semestertider. Det handlar bland annat om vårdecentraler i Braås, Moheda, Mörbylånga, Söderåkra, Åseda och delar av Växjö.

Invånare får då söka sig till närliggande orter för att få vård.

TV: Se hela inslaget här

Känner igen personalen

I Rottne tar man för andra sommaren i rad emot patienter från Braås under fyra veckor, då vårdcentralen där är stängd. Ingvar Kronvall som är distriktsläkare i Rottne tycker att det fungerat mycket bra hittills.

– Vi som arbetar har fått en mycket bättre arbetsmiljö än vad vi haft tidigare år och från patienterna har vi hört förvånansvärt lite klagomål. Någon enstaka som har fått åka från Braås har tyckt att det varit långt att åka, men de allra flesta förstår att sommaren är en pressad tid för oss i sjukvården.

Under den här perioden har personal från Braås flyttats över till Rottne, för att även Braåsborna ska kunna känna igen sin sjukvårdspersonal.

– Fördelen är då att de får träffa sin egen doktor eller sköterska, även om de får åka en bit. Det tror jag är en viktig anledning till att det har gått så bra det här, säger Ingvar Hagvall.

Samarbete året runt

Braås och Rottne vårdcentraler har sedan flera år ett samarbete som innebär att de turas om att ha öppet varannan fredag, vilket leder till att invånarna är vana vid att få åka till en annan vårdcentral året runt.

– Vi tycker att det fungerar väldigt bra även där. Jag tror att vi är ganska ensamma om att jobba såhär, men personalen är nöjda och patienterna tycker att det fungerar bra.

Bengt Böhn som bor utanför Braås tycker inte att det skulle innebära några problem att åka till Rottne, om han skulle behöva söka akut sjukvård i sommar.

– De måste ju ha semester de också och det är inte långt till Rottne. Så bra vårdcentral som vi har här i Braås det hittar du inte i hela Sverige tror jag inte, den är utmärkt. Om jag måste får jag åka till Rottne, annars väntar jag tills de öppnar här.

Här stänger vårdcentralerna i sommar

 • Mörbylånga vårdcentral är stängd vecka 26-31. Hänvisar till Färjestaden.
 • Söderåkra vårdcentral är stängd 25-33. Hänvisar till Torsås.
 • Braås vårdcentral är stängd vecka 28-31. Hänvisar till Rottne.
 • Moheda vårdcentral är stängd vecka 26-33. Hänvisar till Alvesta.
 • Åseda vårdcentral är stängd vecka 29-32. Hänvisar till Lenhovda.
 • Centrum vårdcentral i Växjö är stängd vecka 29-30. Hänvisar till Dalbo vårdcentral i Växjö.
 • Dalbo vårdcentral i Växjö är stängd vecka 31-32. Hänvisar till Centrum vårdcentral i Växjö.
 • Birka vårdcentral i Växjö är stängd vecka 29-32. Hänvisar till Teleborgs vårdcentral i Växjö.
 • Lagans vårdcentral är stängd vecka 27-31. Hänvisar till Sländans vårdcentral i Ljungby.
 • Lidhults vårdcentral är stängd vecka 27-31. Hänvisar till Sländans vårdcentral i Ljungby.
 • Kungshögens vårdcentral i Ljungby är stängd vecka 28-32. Hänvisar till Sländans vårdcentral i Ljungby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.