Ukrainaflyktingar ska få gratis akutvård i Region Kronoberg

Publicerad

Flyktingar som kommer från Ukraina och som behöver akut sjukvård, tandvård och mediciner ska kunna få det gratis. Det beslutade regionstyrelsen i Region Kronoberg under tisdagen.

– De flyktingar som kommer från Ukraina och inte hunnit söka asyl kommer få nödvändig sjukvård, tandvård och medicin som de behöver akut. De kan ju komma hit en fredagskväll och migrationsverket öppnar inte förrän på måndagen och då måste vi lösa den akuta sjukvården, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.

Klubbas inom kort

Beslutet togs av regionstyrelsen men ska även klubbas av regionfullmäktige inom kort. Enligt Mikael Johansson (M) var det politisk enighet kring beslutet.

– Det är ganska små summor vi pratar om. De kommer hit utan pengar och bankkort och det här är gratis i väntan på att de söker asyl. Om det blir stora summor kommer Migrationsverket att hjälpa oss att lösa det. Men så fort de sökt asyl så är det inte regionens kostnader längre för då hamnar det på Migrationsverkets regelverk, säger Mikael Johansson (M).

Beslutet tas av regionen i efterhand

– Vi fick ganska snabbt en patient som behövde dialys tre gånger i veckan. Vi behövde lösa det här akut nästan när första bussen kom, så det här beslutet fattas i efterhand, säger Mikael Johansson (M).

I Region Kalmar län har ännu inget beslut tagits i samma ärende men frågan ska tas upp på nästa möte med regionstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.