Foto: Kaisa Lappalainen

Flytt eller ombyggnad – oklar framtid för tågstationen i Kalmar

Publicerad

Längre tåg, fler tågresenärer och det faktum att Kalmar växer. De tre faktorerna ligger till grund för en förstudie som pekar på två platser där en framtida järnvägsstation i Kalmar kan komma att ligga.

– Vi pratar om en framtid som ligger 20-30, kanske 40 år bort. Hur rör vi oss då? Vad händer med de fossildrivna bilarna? Vad händer med självkörande fordon? Promenerar vi mer, eller cyklar vi mer? Var ska centrum för Kalmar ligga? Det är så många frågor som spelar in där, säger Robert Dahlström som är ansvarig för de hållbara transporterna i Kalmar kommun.

Det är med bakgrund av de frågorna och vetskapen om att nuvarande järnvägsstation i Kalmar inte klarar av framtida krav som förstudien tagits fram. Dagens station är för liten och har för få spår.

Två olika förslag

Robert Dahlström är sedan ett par veckor tillbaka klar med förstudien som trots de många frågetecknen pekar på två olika förslag när det handlar om Kalmar kommuns framtida placering av järnvägsstationen.

– Det finns två alternativ. Det ena är att stationsområdet blir kvar, men byggs ut ordentligt. För det kommer att behövas fem perronger och vi måste klara av tåglängder upp till 270 meter. Det gör vi inte i dagsläget, säger han.

– Det andra alternativet är att flytta till området intill Brageplan. Det är möjligt att göra eftersom Nordenfabriken som ligger där har aviserat att de kommer att flytta. Men där handlar det också om att bygga fem spår.

En sådan flytt skulle göra att järnvägsstationen i Kalmar flyttas en dryg kilometer från den plats där den är i dag.

– Oavsett vilket beslut politikerna kommer att fatta nästa år, när detta ska upp för beslut, så kommer det att krävas omfattande spårarbeten i Kalmar, förklarar Robert Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.