Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i moskén och föreningslokalen, som kommer också användas för att hålla läxhjälp efter skolan. Foto: Gry Nanker/SVT

Följ med in i nya moskén i Nybro: ”Mer än nöjda”

Publicerad

Efter flera års väntan kan Islamiska kulturföreningen öppna dörrarna till Nybros nya moské. Att fler moskéer är på gång i Småland, bland annat i Kalmar, välkomnas.

– Vi hoppas att allt går lika smidigt för dem, säger Karim Rashdan, medlem i IKF.

Det enda som återstår är att rulla ut mattorna. Förra fredagen hölls första fredagsbönen och reaktionerna från samhället har varit positiva överlag, berättar Karim Rashdan.

– Vi har fått en mycket fin reaktion från samhället. Självklart har det varit en del hat också men det bryr vi oss inte om.

Få en rundtur i den nya moskén i Nybro i klippet ovan.

Efter köpet av tomten 2019 stannade bygget av föreningslokalen och moskén upp på grund av pandemin. 2023 startades det upp igen och efter tio problemfria månader står nu lokalerna i princip klara.

Donationer och volontärer minskade prislappen

Slutnotan för moskén landade på 7 miljoner kronor – billigare än tänkt då flera medlemmar ställde upp som volontärer för att minska kostnaden för föreningen.

– Vi är väldigt tacksamma för alla donationer och hjälp som vi fått. Byggnaden är inte bara till för muslimerna i Nybro utan alla är välkomna oavsett religion, säger Karim Rashdan.

Ny moské även i Kalmar – och Växjö

I Växjö pågår bygget av en ny moské på 1 000 kvadratmeter som beräknas stå klar våren 2025.

Tre mil från Nybro, i Norrliden i Kalmar, pågår planeringen för en ny moské. I slutet av maj ska samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om detaljplanen och om den godkänns kommer ärendet gå vidare till kommunfullmäktige redan i juni.

Likt IKFs nya föreningslokal i Nybro kommer moskén i Kalmar finansieras främst av donationer. Även om föreningarna är oberoende stöttar de ändå varandra.

– Vi hoppas att allt går lika smidigt för dem och vi tänker hjälpa dem som de har hjälp oss, säger Karim Rashdan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.