Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går det till vid en nödsituation till havs? Följ med när sjöräddningen övar i Västervik. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Följ med på nödsituation till havs utanför Västervik: ”Flera skadade”

Publicerad

Det är er kapten som talar, vi har gått på grund. Det var orden som inledde sjöräddningens övning i Tjust skärgård, där M/S Ellen Key gick på ”grund” och flera statister ”skadades”.

Det är lite nervöst, säger statisten Bosse Jansson som deltar vid sjöräddningens övning utanför Västervik.

Han och de andra passagerarna laddar upp med kaffe och bulle under tiden som färjan M/S Ellen Key sakta rör sig närmare Idö i Tjust skärgård, en destination som alla ombord vet att man inte kommer nå.

Startar övningen

En bit utanför Gränsö utanför Västervik sänks farten och övningen startar. M/S Ellen Key har gått på grund, vatten strömmar in i båten och flera passagerare har ramlat när skeppet kolliderat. Flera har skadat sig och en person har trillat över bord.

Larmet går och räddningstjänsten, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverkets arbetsfartyg Arkö styr motorn mot katastrofplatsen.

Övar tillsammans

På båten finns utöver statister och besättning också observatörer som ska bevaka insatsen. En av dem är Lina Torsson, som jobbar som sjöräddningsledare på JRCC (Sjö- och flygräddningscentralen).

Idag övar vi en situation där flera olika myndigheter och organisationer har kopplats in. Det är jätteviktigt att träna på hur vi ska jobba tillsammans, säger Lina Torsson.

Det är bara vid två tillfällen per år som man har så här stora övningar. Efter några timmar har statisterna evakuerats och M/S Ellen Key bogserats tillbaka till Västervik.

Det har gått förvånansvärt bra idag, det mesta har fungerat jättebra, säger en nöjd Lina Torsson.

Sjöräddningen styrs från Sjöfartsverkets alarmcentral och räddningsledning genom Sjö- och flygräddningscentralen. Utöver Sjöfartsverket ingår också Kustbevakningen, frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet, Försvarsmakten, polisen och kommunala räddningstjänster i sjöräddningen.

Dessutom är alla fartyg i närheten skyldiga att hjälpa till enligt sjölagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet