I klippet får du också se fler bilder på svarthuvad snigel. Foto: SVT

Ny invasiv snigel sprider sig i landet – hittats på tre platser i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Den svarthuvade snigeln hittades för första gången i Sverige för två år sedan och efter det har den dykt upp på allt fler platser. I Småland har den hittats i tre kommuner: Växjö, Ljungby och Gislaved. 

Den svarthuvade snigeln har hittats i Uppland, Närke, Småland, Östergötland, Västergötland, Södermanland, Gästrikland, Hälsingland och Halland.

De flesta fynden i Småland, som rapporterats in till SLU:s Artdatabank, har gjorts vid kraftstationen i Lagan, i Ljungby kommun. Vår reporter gav sig därför iväg dit, för att leta reda på sniglarna. 

I klippt får du följa med på jakten efter sniglar i Lagan.

Kunskapen är låg om snigeln

Per Ekerholm, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg har själv varit på platsen i Lagan och tittat på sniglarna. Han var där redan hösten 2019.

– När vi rapporterade in den från Lagan i november 2019,  så var vi bland de första länen i landet, säger Per Ekerholm.

Hur känner man igen den?

– Det är bara den här snigeln som har det svarta huvudet, men ska man vara helt säker ska man också titta efter mantelhålet, ett hål på sidan som den andas igenom.

Per Ekerholm fotograferade den här snigeln vid kraftstationen i Lagan i november 2019. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Vad känner man till om snigeln? 

– Vi vet ganska lite om den, men man tror sig veta att den kommer från Kaukasus. Man vet att den övervintrar som ägg, till skillnad från Spanska skogssnigeln.

I Ryssland och Belarus är den ansedd som ett problem i bland annat privata trädgårdar, enligt information på Naturvårdsverkets hemsida.

Hur stort hot är den för våra trädgårdar jämfört med den så kallade mördarsnigeln? 

– Den är sannolikt inte lika stort hot mot våra grönsaker, som den Spanska skogssnigeln är. Den blir på sin höjd hälften så stor, men vi vet väldigt lite om den, så mycket är oklart. 

Fynd ska rapporteras in

Naturvårdsverket tror att det finns ett mörkertal i förekomsten och för att kunna kartlägga snigeln vill man ta hjälp av allmänheten. Det kan vara till stor hjälp om man rapporterar in fynd till Naturvårdsverket eller till SLU:s Artdatabank. 

– Det är tänkt att man ska dra igång åtgärder för att bli av med den, men först måste man veta var den finns, säger Per Ekerholm.

I klippet kan du se fler bilder på svarthuvad snigel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.