Eva Holm är en av deltagarna i namninsamlingen för att rädda ålderdomshemmen i Misterhult. Foto: Privat

Folkomröstning i sikte för äldreboenden i Oskarshamn

Publicerad

Det kan bli folkomröstning om nedläggningen av flera äldreboenden i Oskarshamns kommun. En grupp aktivister har på kort tid samlat in hälften av de nödvändiga namnunderskrifterna.

– Det går bättre än vi hade trott, säger Eva Holm, som är en av namninsamlarna.

Beskedet om att lägga ner tre äldreboenden i kommunen möttes av protester. I mitten av december startades en namninsamling för att kräva en folkomröstning i frågan.

För att nå dit måste minst tio procent av de röstberättiga i kommunen stödja initiativet, i Oskarshamns fall omkring 2 100 personer. Målet är att på sex månader samla in de 2 100 underskrifter som krävs, men redan efter en och en halv månad är Eva Holm och de andra halvvägs i mål.

– Vi tror stenhårt på det här nu. Alla är glada och positiva. Efter mötet i söndags så såg man glöden i deras ögon. En härlig känsla, säger Eva Holm.

Det var när Oskarshamns kommun under hösten meddelade att tre ålderdomshem i kommunen skulle läggas ner som många protesterade. En demonstration mot beslutet hölls i oktober och i december startades en namninsamling för att kräva en folkomröstning om nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.