Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkomröstning om äldreboende långt borta – lista full av ogiltiga namn Foto: Edward Dunge

Folkomröstning om äldreboende långt borta – lista full av ogiltiga namn

Uppdaterad
Publicerad

Sedan politikerna tog beslut om att lägga ner äldreboenden i Misterhult i Oskarshamns kommun har en grupp jobbat hårt för att få till en folkomröstning i frågan. I början av april lämnades en diger lista med 2300 namn över till politikerna, men nästan alla namn på listan är ogiltiga enligt två jurister.

Stämningen i början april var uppslupen när listan lämnades över. ”Vi känner oss jublande glada”, sade initiativtagaren Eva Holm då. 2310 namn hade samlats in vilket skulle räcka för att tvinga fram en folkomröstning i frågan.

Men idag kom ett tungt bakslag.

– Bara 273 av namnen är giltiga, säger kommundirektören Rolf Persson till SVT.

Saknas underskrifter

Tanken från kommunen sida var att börja förbereda för en folkomröstning. Men när kommunens jurist tillsammans med en jurist från SKR tittade närmre på listan bestående av 2310 namn visade det sig att nästan alla var ogiltiga. De uppfyller inte lagens krav.

För att namnen ska vara giltiga behövs en namnteckning, namnförtydligande, datum, adress och personnummer.  Men det saknades namnunderskrifter eller namnförtydligande på över 2000 av namnen enligt Rolf Persson.

Hans förslag till kommunstyrelsen kommer att vara att man ska avslå Folkinitiativets namninsamling. Oskarshamns politiker kan fortfarande välja att genomföra en folkomröstning på eget initiativ, men listan som lämnades över i april kommer alltså inte tvinga fram någon folkomröstning.

Har inte gett upp

Initiativtagaren Eva Holm blev inte förvånad över kommunens besked. Hon hade det på känn.

– Kommunen har varit väldigt nitiska för att kunna fälla oss, säger Eva Holm.

Hon kan till viss del förstå att det blev som det blev.

– Alla namn som har dömts ut, där har personerna skrivit sitt namn väldigt tydligt och det går direkt att läsa vad det står. Där det inte gick att se namnen, slog vi på adressen och textade namnet ovanför.

Men Eva Holm och de andra engagerade bakom Folkinitiativet har inte gett upp än.

– Vi i gruppen ska träffas imorgon kväll och utifrån det tar vi ett beslut om hur vi tänker gå vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer