• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många fotografer har under dagen fångat den unika valen på bild. Foto: Fanny Asplund/SVT

Folkvandring för att se den strandade valen

Publicerad

Många människor har vallfärdat till Mellby på sydöstra Öland för att se den stora valen på nära håll. Och många har beklagat dess sorgliga öde.

Den strandade knölvalen har väckt stort intresse och många besökare kom till Mellby för att studera det stora djuret på nära håll. Desirée Sjöström som är biolog och bosatt på Öland hoppas att en obduktion så småningom ska kunna förklara varför valen dött och varför den strandat i Östersjön.

Desirée Sjöström är biolog och bosatt på Öland. Foto: Fanny Asplund/SVT

Kommunen rådfrågar experter

Hur det blir med en eventuell obduktion är i nuläget oklart. Mörbylånga kommun har ansvaret för att på något sätt hantera det döda djuret men kunde på onsdagen inte uppge på vilket sätt det kommer att ske.

Kommunens svar är att samtal pågår med olika experter, bland annat med polisen och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I klippet kan du höra röster från dagens besökare.

Emanuel och Melinda Persson förundrades över den stora valen. Foto: Fanny Asplund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer