Julia Berg, ordförande i utbildningsnämnden i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ultbildningsnämndens ordförande i Växjö Julia Berg (S) är bekymrad över att flera av kommunens skolor inte intresserar eleverna. Foto: SVT/Ida Andersson

För många högstadieplatser i Växjö kommun – skolor tappar många förstahandssökande

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Växjö kommuns högstadieskolor har betydligt färre förstahandssökande i år jämfört med i fjol. Utbildningsnämndens ordförande Julia Berg (S) är inte förvånad, men bekymrad:

– En högstadieskola bygger på att det finns många elever där och att man kan anställa många lärare och får ett bra lärarlag, säger hon till SVT.

Norregårdsskolan är den skola som tappat allra flest förstahandssökande jämfört med förra året. Då hade 236 elever sökt sig dit i första hand, jämfört med 140 i år. Det är en minskning med 40 procent.

Men just Norregård är inte den skola som är mest bekymmersam, enligt Julia Berg. Den har tidigare varit trångbodd och det gör inte så mycket om de får något färre elever nästa läsår.

Dessutom har kommunen väntat sig ett lägre söktryck till Norregård eftersom de byggt en ny högstadieskola i den norra delen av Växjö, Hagavik. Till den skolan, som öppnar upp hösten 2024, har 126 elever sökt sig i första hand.

Ångrar inte nybygge

– På ett eller annat sätt så visar ju elever och vårdnadshavare att de vill gå på en skola som ligger där, så jag tror att vi gjorde en helt rätt bedömning om att vi behövde en ny högstadieskola på norra sidan av staden, säger Julia Berg till SVT Småland.

Mer bekymrad är hon över att två andra högstadieskolor, Elin Wägner och Fagrabäck, båda tappat 35 procent elever förstahandssökande jämfört med i fjol.

Går de två att slå ihop?

– Spontant nej, de ligger på två ganska olika ställen. Men vi får se, det finns många andrahandssökande till skolorna också så det är inte klart än var eleverna ska gå, säger Julia Berg.

1000 platser för mycket – ett överskott som väntas växa

Enligt den senaste prognosen ser det ut att finnas drygt 1000 högstadieplatser för mycket i Växjö kommun redan i år. Ett överskott som dessutom beräknas växa till omkring 1200 från och med 2026.

– Vi har en överetablering av högstadieskolor i Växjö kommun vilket betyder att eleverna sprids ut på olika skolor och en del blir ganska drastiskt mindre sökta, säger Julia Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.