Mamman till skjutne mannen: Vår son är inte farlig

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den man som på tisdagen sköts av polisen i centrala Växjö har svårt att förstå hur polisen kunde uppfatta situationen som så hotfull att det skulle behöva sluta med skottlossning.

Det var i tisdags som mannen, som är i 25-årsåldern, mådde så dåligt psykiskt att hans föräldrar behövde hjälp med att få honom in på psykiatrisk klinik och ringde 112. Det slutade med att mannen sköts av polisen. Föräldrarna har svårt att förstå hur deras son kunde uppfattas som så hotfull att poliserna som var på plats behövde använda vapen.

Enligt hans mamma har sonen hämtats av polis vid ett tidigare tillfälle.

– Den gången skickade de inte sex polisbilar med blinkande blåljus som den här gången. Nu stod de med hjälmar och visir på. Det vi såg var att han kastade ut blomkrukor och när han sprang ut sen på baksidan hade han en hammare i handen, berättar mamman.

”Borde kunnat överrumpla honom”

Eftersom det var så många poliser på plats menar mamman att de borde ha lyckats överrumpla honom i stället för att skjuta när han kom ut.

– Vi såg inte vad som hände precis då utan hörde bara ljudet av ett skott som gick av. Vi visste inte om han levde eller var död, säger mamman som är chockad över händelsen.

Robert Loeffel på Kronobergspolisen säger till SVT Nyheter Småland att han inte kan kommentera händelsen eftersom den precis som alla andra situationer där polisen använder sina tjänstevapen ska utredas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En man sköts av polisen vid en insats i Växjö under tisdagen, nu misstänks han för hot mot tjänsteman. Foto: Carl Carlert

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer