Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att bättre kunna försvara Öland ville Försvarsmakten gräva ett dike genom Öland. Hör författaren Johan Theorin berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Föralinjen på Öland i centrum för ny kriminalroman

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten bestämde under andra världskriget att dela Öland på tvären med ett brett vattenfyllt dike för att bättre kunna försvara sig mot en invasion.

Den så kallade Föralinjen grävdes mellan 1940-1941. Försvarsprojektet var vid tiden topphemligt och skulle bli en vattenfylld försvarslinje som skulle gå mellan Djupvik och Vässby på norra Öland. Idag är den till största delen igenväxt.

– Jag började fundera på försvaret av Öland som var ganska utsatt under andra världskriget från Ryssland, och då började jag tänka på Föralinjen, som skulle försvara Öland genom att dränka ön med vatten, säger Johan Theorin.

Soldater dog

I Theorins nya bok Ristmärken får Föralinjen en stor betydelse. Och för den som följer Theorins Ölandsberättelser är det välkända karaktärer i boken som ska utreda ett antal mord.

Johan berättar om boken.

– Under det här bygget dog det några soldater. Gamle Gerlof, som är min detektiv i nutid, försöker lista ut vad det egentligen var som hände.

Men vad hände egentligen med Föralinjen?

– Den var en bra tanke. En vallgrav full med vatten, problemet är ju bara att på Öland finns inte så mycket vatten. Sommaren var för varm och vattnet dunstade bort. Kvar finns bara det stora diket nu, säger Johan Theorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.