Förändring av karensdagar – Egenföretagare: ”Det känns orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Nya sjukförsäkringsregler försämrar skyddet för egenföretagare. Nu är det minst sju karensdagar som gäller när man blir sjuk. Och intresseorganisationen Företagarna är kritisk.

– Det här är feltänk. Låt valmöjligheten med kortare karens finnas kvar, även om många väljer bort den och istället tar en liten längre karenstid och lägre avgift, säger Olle Termén som är regionchef på intresseorganisationen Företagarna i Kronoberg.

De nuvarande reglerna innebär att man som egen företagare kan välja på en, tre eller 30 karensdagar och beroende på vad man väljer betalar man olika mycket i egenavgift.

Men från 1 juli gäller minst sju karensdagar för den som har egen firma, men det blir också möjligt att välja på 14, 30, 60 och 90 karensdagar. Ibolya Vass är formgivare och har drivit sitt företag i ungefär ett år och hon gillar inte lagförändringen.

– Det känns lite orättvist om man jämnför med att de anställda bara har en karensdag, så jag förstår inte varför man ska göra någon skillnad där. Det ska inte vara svårare, man ska inte hindra folk från att starta eget, säger Ibolya Vass.

Lagändringen innebär också att regeringen frigör 190 miljoner från sjukförsäkringen till de egna företagarna. Vilket för medelinkomstföretagaren innebär minskade egenavgifter på runt 1800 kr per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.