Från november i år till och med januari nästa år är det förbjudet att fiska ål i bland annat Östersjön. Foto: TT

Förbjudet att fiska ål i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det beslutats vilka tre månader som det blir förbjudet att fiska ål i svenska kustområden, däribland Östersjön – förbudet ska gälla från november 2018 till januari 2019.

Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som nu har beslutat det här.

Bakgrunden till förbudet är att EU:s fiskeministrar har beslutat om nya regler under 2018 för att skydda den hotade ålen. Enligt EU-beslutet ska ålfiske förbjudas under en tre månader lång sammanhängande period. I Sverige är det Havs- och vattenmyndigheten som har ansvaret för att reglerna efterlevs – och myndigheten har alltså beslutat om just perioden november till januari.

Gäller inte fritidsfiske

– Vi beslutar i enlighet med vårt förslag som varit på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskeförvaltning på HaV, i ett pressmeddelande.

Förbudet gäller inte ål som är mindre än 12 centimeter eller fritidsfiske av ål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer