När barnen inte läste sina läxor drog pappan fram ett bälte och slog dem. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fördubbling av misstänkta brott mot barn i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som misstänks ha blivit utsatta för ett brott av en närstående ökar i Kronobergs län. Polisen har under den senaste tiden haft en fördubbling av sådana ärenden i länet. Och det har gjort att gruppen inom polisen i Växjö som utreder brott i nära relation inte hunnit med att utreda andra relationsbrott, som till exempel kvinnomisshandel.

Det kan handla om misstänkt barnmisshandel, sexualbrott eller andra kränkningar mot barn som polisen i Kronoberg under den senaste tiden har sett en ökning av.

Under hösten 2018 och under några veckor under våren 2019 har runt sju till åtta sådana ärenden kommit in till polisen i Kronobergs län varje vecka. Normalt brukar det ligga på mellan tre till fyra fall i veckan. Men varför det skett en fördubbling är oklart.

Hinner inte med

Men ökningen innebär att gruppen inom polisen i Växjö som arbetar med brott i nära relation har varit tvungna att prioritera.

Petter Ankarberg är chef för utredningssektionen i polisområde Kalmar och Kronobergs län. Foto: SVT/Rebecca Karlsson

– Vi styr ju inte själva över ärendeinflödet. Så har vi en period med extra mycket frihetsberövade eller barnärende så hinner vi kanske inte med det andra i den utsträckning som vi vill, säger Petter Ankarberg, chef för utredningssektionen i polisområde Kalmar och Kronobergs län.

De utredningar inom relationsbrott som polisen inte hunnit utreda i den omfattning som de borde handlar om bland annat misstänkt kvinnomisshandel, hot, sexualbrott och kontaktförbud som överträds.

– Arbetet går fortfarande rätt trögt. De ärende där de har hävt ett frihetsberövande eller där det aldrig varit aktuellt med ett frihetsberövande där tenderar det att dra ut på tiden. Jag har flera utredningar om relationsbrott som startades upp under 2018 där jag skickat påminnelse till polisen men det inte leder till någon större aktivitet, säger Anna-karin von Schoultz, kammaråklagare i Växjö.

Tar hjälp av andra utredare

– Just nu har vi i polisområdet gjort en fördelning där vi sprider ärenden utanför den ordinarie utredningsgruppen som egentligen skulle hanterat dem i Kronoberg. Och vi gör det även i Kalmar län, säger Petter Ankarberg.

Enligt honom handlar det i grunden om att det finns för få poliser. Regeringen har sagt att det till år 2024 ska bli upp till 10 000 fler poliser. Men eftersom det ligger några år fram i tiden hoppas polisen i Kronoberg att deras åtgärder ska göra att fler relationsbrott utreds snabbare.

Är du utsatt och behöver hjälp – hit kan du vända dig

Är du utsatt för relationsbrott, som misshandel, sexualbrott, hot eller andra kränkningar kan du höra av dig till Kvinnojouren, Familjefrid eller kvinnofridslinjen. Du kan också höra av dig till polisen om du misstänker att ett brott begåtts.

Självklart kan du som anhörig eller vittne också höra av dig om du tror att någonting inte står rätt till i en relation.

Kvinnojouren Blenda i Växjö når du på telefon 0470- 488 08 på vardagar mellan klockan 9-15. De kommuner som har samverkar med Kvinnojouren Blenda är Växjö, Tingsryd, Alvesta, Uppvidinge och Lessebo.

http://kvinnojourenblenda.se/

Familjefrid Kronoberg som möter både utsatta och våldsutsättare från hela länet kan du kontakta på telefon 0470- 79 60 47

https://vaxjo.se/sidor/stod-och-omsorg/familj-och-foralder/familjefrid-kronoberg.html

Kvinnojouren i Kalmar når du på telefon 0480- 191 55 http://www.kvinnojouren-kalmar.se/

Hultsfred/Vimmerby kvinnojour når du på telefon 0495- 106 19 http://unizon.se/hitta-jour/hultsfredvimmerby-kvinnojour

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är öppen dygnet runt. Det är gratis att ringa till Kvinnofridslinjen och numret syns inte på telefonräkningen.

Alternativ till våld (ATV) jourtelefon: 0480-45 09 80

Polisen når du på 114 14 och vid akuta händelse ring 112

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.