Cicci Hagevi, församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan, ser ett stort behov av fadderhem för ensamkommande unga i Växjö. Foto: SVT

Goda krafter i Växjö: ”Viktigt att ungdomarna får vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 35 ensamkommande ungdomar har hört av sig till föreningen Goda Krafter i Växjö för att få hjälp med boende i kommunen. Nu pågår diskussioner med kommunen om hur föreningen kan få ekonomiskt stöd för att lösa situationen.

Att asylboendet vid Butapalats i Växjö avvecklas innebär en akut boendesituation för flera unga asylsökande som kommit ensamma till kommunen. Migrationsverket kan erbjuda boenden utanför kommunen, men det innebär en flytt från skolgång och vänner i Växjö.

– Det är viktigt att de här ungdomarna får vara kvar där de har börjat skapa nätverk och gå i skola. Det är här de har sin trygghet och har börjat sätta sina rötter, och det vore omänskligt att rycka upp dem igen, säger Cicci Hagevi i den nybildade föreningen Goda Krafter för ensamkommande unga i Växjö.

Saknas tillräckligt med fadderhem

Runt 35 ensamkommande har hittills hört av sig till Goda krafter för att få hjälp med att hitta ett fadderhem. En av dem har inte hittat något boendealternativ och behöver därför flytta till den boplats Migrationsverket erbjudit – i Piteå, nära 130 mil från Växjö.

Eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt med fadderhem ser Goda Krafter även över andra boendealternativ.

– Vi letar med ljus och lykta efter fadderfamiljer, lägenheter, hus och husvagnar. Killarna är mycket oroliga, säger Anki Hansen i föreningen.

Samarbetar med kommunen

Under förra veckan hade Goda Krafter ett möte med flera Växjöpolitiker för att diskutera om de kan ta del av de 1.494 432 kronor som regeringen ger kommunen för att ensamkommande ska kunna stanna, även efter att de fyllt 18 år och ansvaret för dem övergår från kommunen till staten.

– Det är jättebra att kommunen vill samarbeta och hjälpa till med boendelösningar. Vi har redan börjat jobba utan medel, men det är stelbent för det finns väldigt få lediga boenden inom kommunen, säger Cicci Hagevi.

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö ska fatta beslut om fördelningen av pengarna från regeringen den 7 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.