Foto: Arkiv

Förflyttade ungdomar får inte gå kvar i sin skola

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal ensamkommande ungdomar som bott på asylboendet vid Butapalats i Växjö har förflyttats till Konga i Tingsryds kommun och har ingen möjlighet att läsa färdigt sitt läsår i Växjö.

Flera av ungdomarna på asylboendet vid Butapalats, som håller på att avvecklas, har med kort varsel behövt lämna boendet för att flytta till de lägenheter som Migrationsverket erbjuder i bland annat Konga i Tingsryds kommun. Kommunflytten innebär att ungdomarna måste byta skola mitt i läsåret.

– Vissa av dem tycker att det är roligt, andra inte. Vi har byggt upp en bra verksamhet och vill att de ska gå här hos oss, säger Patrik Grimmesjö, bildningschef i Tingsryd.

Bostäder för ensamkommande

Skulle kosta 100.000 per läsår

Att låta en kommuninvånare i Tingsryd gå i skola i Växjö kostar omkring 100.000 kronor per läsår, men enligt Patrik Grimmesjö är det inte kostnadsaspekten som väger tyngst.

– Den spelar inte jättestor roll eftersom vi har en bra skola vi kan erbjuda. Dessutom får de ett socialt liv när de lär känna ungdomarna här, och de slipper de långa bussturerna till Växjö, säger Patrik Grimmesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet