Frivilliga Flygkåren spanar efter skogsbränder i Kronoberg på uppdrag av Länsstyrelsen. Flygfotot är från förra sommaren. Foto: Frivilliga Flygkåren

Torrt i Markaryd – brandflyget aktiveras i Kronoberg igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en period med plötsliga regnskurar har brandriskvärdena i Kronoberg åter igen höjts. Från och med idag, söndag, kommer brandflygen köra dagliga turer över länet och spana efter skogsbränder.

Länsstyrelsen klassar nu 90 procent av Kronobergs yta som ”stor risk” för brand, och fem procent för ”mycket stor risk” för brand.

– Men ”stor risk” låter värre än vad det är. För oss är det lägsta nivån av när vi ska börja titta på om vi ska agera, säger Philip Dankmeyer som jobbar med försvar och beredskap på Länsstyrelsen Kronoberg.

Men ännu har inget eldningsförbud utfärdats i Kronoberg. Däremot råder det eldningsförbud i hela Kalmar län sedan den 10 juni.

Upptäckte brand i Skåne

När brandflyget från Småland var uppe i luften under lördagen upptäckte de en pågående brand på gränsen mellan Skåne och Blekinge.

– Vid bra väder och när vi flyger i ytterkanterna ser vi i stort sett ut till respektive kust, säger Per-Åke Persson, länsflygschef i Kronoberg.

– Brandkåren kunde hitta vägen dit med hjälp av flygen, säger Philip Dankmeyer.

Brandriskvärden värst i Markaryd

Flygrutterna över Kronoberg utgår från två slingor, den västra och den östra. Under lördagen aktiverades den västra slingan, och under söndagen även den östra.

– Brandvärdena var mest extrema åt Markarydshållet, säger Philip Dankmeyer.

I juni månad flög Frivilliga Flygkåren kontinuerligt över Kronoberg, och sedan pausades turerna i drygt två veckor då brandriskvärdena sjönk.

I de närliggande länen är brandflygen redan aktiverade.

– Kalmar, Jönköping, Blekinge och även Skåne flyger, säger Philip Dankmeyer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.