Tom Danielsson, universitetsadjunkt på Linnéuniversitetet medverkade själv i helgens Vätternrundan och körde förbi olycksplatsen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Forskare: Ovanligt med dödsfall under motionslopp

Publicerad

Att människor dör under ett motionslopp är ovanligt. Men de med hjärtproblem i släkten, och de som inte hunnit träna tillräckligt länge inför ett långdistanslopp har skäl att vara försiktiga. Det säger Tom Danielsson på Linnéuniversitetet, som forskat på hur motionslopp kan påverka hjärtat.

I helgen avled en man från Kalmar län efter att ha fått hjärtstopp under cykeltävlingen Vätternrundan. Enligt arrangören har dödsfall skett fem gånger under Vätternrundans 52-åriga historia, och vid tre av fallen hade det koppling till hjärt och kärlsjukdom.

Ovanligt med dödsfall

Men det är ovanligt med dödsfall under långa motionslopp. Det säger Tom Danielsson, forskare och adjunkt vid institutionen för idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet.

– Man har tidigare studerat maratonutövare och tittar man på exempelvis Stockholm maraton så är det ett dödsfall ungefär var tredje lopp. Men då är det 20.000 deltagare, och man är aktiv under många timmar, säger han.

Studie på järnmän

Han är en av de forskare som studerat hur kroppen påverkas fysiskt av att genomföra ett långdistanslopp. Forskarna har under två år i rad följt 30 respektive 50 deltagare i Ironman i Kalmar.

En av de saker studien undersökte var hur hjärtat påverkades. Efter ett genomfört Ironman-lopp hade testpersonerna samma proteiner i blodet som löses ut vid en hjärtinfarkt.

Han ser det bara som en tidsfråga innan det första dödsfallet sker under Kalmars Ironmantävlingar.

– Det låter kanske dramatiskt, men tittar vi på det statistiskt på antalet timmar som deltagarna är aktiva så ja, rent statistiskt kommer det att ske, säger han.

Svårt att kräva läkarintyg

Vid dödsfall är dock själva motionsloppet oftast bara en utlösande faktor för ett hjärtproblem som finns sedan innan, och det viktigaste man som deltagare kan göra själv är att göra en ordentlig läkarundersökning innan ett lopp, säger Tom Danielsson.

Det är få arrangörer av motionslopp som kräver att deltagarna gör en läkarundersökning innan eller tar med sig läkarintyg. Inte heller Vätternrundan.

– I USA vid Ultramaraton där man springer upp mot 10-15 mil har man obligatoriska läkarundersökningar. Samtidigt är det betydligt färre antal deltagare i loppen, och då är det logistiskt möjligt. Jag ser det som väldigt svårt i Sverige vid till exempel Vätternrundan, Stockholm Maraton eller Vasaloppet att få till stånd något liknande, säger Tom Danielsson.

Ärftlighet viktigaste faktorn

De som löper störst risk, och som själva bör uppsöka läkare för att göra en kontroll, är de som vet att de har hjärt- och kärlsjukdomar inom familjen och själva kan bära på generna.

Men också de som har haft kort startsträcka för att träna inför ett långlopp som kräver mycket av kroppen, säger han.

– Framför allt är det här kopplat till människor som inte varit så aktiva tidigare, utan plötsligt kommer på att de ska cykla Vätternrundan eller göra en Ironman och sen börjar man i stort sett från noll. Och det är då risken är kraftigt förhöjd. Är man det minsta lilla osäker eller känner av något så bör man gå och kolla upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.